Maurice White maakt het zelf niet meer mee, maar Earth, Wind & Fire, zijn levenswerk, viert dit jaar zijn vijftigjarig bestaan. ­Drummer White, in 2016 overleden aan de gevolgen van parkinson, was tot 1970 al leider van Salty Peppers. Die naam paste bij nader inzien niet goed bij zijn grote internationale ambities.

Geïnteresseerd in astrologie kwam hij uit bij de elementen aarde, lucht en vuur. Omdat lucht niet zo dynamisch klonk, verving White dat woord door wind. In de zomer van 1970 tekende hij het eerste platencontract van de band.

Interessante selectie

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag heeft de Nederlandse tak van Sony Music een 5 cd-box laten samenstellen door dj Ferry Maat, die in zijn Soulshow verantwoordelijk moet zijn voor het leeuwendeel van de draaibeurten van de hits van de formatie op de Nederlandse radio.

Maat maakte een interessante selectie, die veel verder gaat dan de hits die al talloze malen op verzamel­albums bijeen zijn gebracht én die nog steeds het hart vormen van de concerten van Earth, Wind & Fire. Want de band treedt nog altijd op, ook al is de lijst met ex-groepsleden inmiddels fors langer dan die van de huidige bezetting.

Van de vroegste line-up is alleen Maurice’ broer, bassist Verdine (69), nog over. Daarbij moet meteen gezegd worden dat Earth, Wind & Fire pas echt zijn vorm vond toen zanger Philip Bailey (69) in 1972 bij de groep kwam. Hij fungeert nog steeds als de stem van de band. Ralph Johnson (69), die Maurice White achter de drums verving toen White ook zanger werd, is ook lid sinds 1972.

Meer dan een guilty pleasure

Hoewel Maurice zich vanaf 1996 langzaam terugtrok van de bühne, werd van zijn visie niet afgeweken: Earth, Wind & Fire was de ultieme combinatie van funk (luister naar die heerlijke bas- en gitaarlijnen op Magic Mind), glitterende disco (September) en mierzoete soul (After the Love Has Gone). Dankzij de strakke kunststof pakken die de bandleden in de jaren zeventig op het podium droegen, werd Earth, Wind & Fire vaak gezien als guilty pleasure, maar dit Anniversary Album toont nog maar eens aan dat de liedjes op eigen kracht de tand des tijds doorstaan.

En nog meer bewijs: de zijsprongen in de carrières van de groepsleden staan ook bol van de kwaliteit. Baileys duet met Phil Collins, Easy Lover, werd een wereldhit. Net als die discokraker die Maurice White schreef voor meidengroep The Emotions: Best of My Love. White produceerde de succesalbums voor het trio, net zoals hij later ook deed voor zangeres Deniece Williams (in de cd-set vertegenwoordigd met onder meer het verleidelijke Cause You Love Me Baby).

De box is zo behalve een kleurrijk muzikaal testament ook een spannende ontdekkingstocht voor wie nooit verder kwam dan die inmiddels grijsgedraaide evergreens.

Met dank aan het Parool