Los Angeles - Motown-songschrijver en -producer Norman Whitfield is dood. Hij overleed dinsdag op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van suikerziekte.

Whitfield schreef een reeks nummers die klassiekers werden, zoals 'I heard it through the grapevine', 'Papa was a rolling stone' en 'War'.

GrapevineNorman Whitfield


Veel nummers schreef Whitfield samen met Barrett Strong, maar hij werkte ook met Eddie Holland. Ook minder bekende prachtnummers als 'Smiling faces sometimes', waarmee de groep Undisputed Truth in de VS een hit had, waren van Whitfields hand.
In de door Billboard opgestelde top honderd van succesvolste singles van de afgelopen vijftig jaar, die vorige week verscheen, staat 'I heard it through the grapevine' in de uitvoering van Marvin Gaye op 65.

Gladys Knight

Gaye nam het nummer in 1968 op. Gladys Knight and the Pips hadden er het jaar daarvoor al een hit mee. Ook Creedence Clearwater Revival had een hit met het nummer.
'Too busy thinking about my baby', waarmee Gaye in 1969 een hit had, was eveneens van Whitfield.

The Temptations

Voor The Temptations schreef Whitfield niet alleen 'Papa was a rolling stone', maar ook onder andere Ball of confusion (that's what the world is today)' en 'Cloud Nine'. Een willekeurige greep uit de rest van het Whitfield-songbook: 'Needle in a haystack', Can't get next to you' en 'Car Wash'.

Dat laatste nummer, uit de gelijknamige film uit 1976, verscheen niet bij Motown, maar bij Whitfield Records, het label dat Whitfield na zijn vertrek bij Motown oprichtte.


bron: Nu.nl