Soulshow uit de as herrezen

Ferry Maats SoulshowHet lijkt wel een kat met de spreekwoordelijke negen levens. Na een zwerftocht van ruim vier decennia langs tal van commerciële en publieke zenders krijgt vandaag de legendarische Soulshow een eigen kanaal. Bedenker en presentator Ferry Maat (68) lanceert vanuit zijn omgebouwde garage in Huizen het internetstation Soulshow Radio.

Het programma, dat in 1973 bij Radio Noordzee Internationaal begon, was tot bijna twee jaar geleden te horen bij Sublime FM. Daarna werd het stil. Is er plotseling geen interesse meer in soulmuziek, of wilde niemand meer het programma hebben?

,,Soulmuziek leeft nog steeds, ik draai maandelijks als deejay op allerlei avonden in het hele land. Met veel plezier, want de sfeer onder soulliefhebbers is altijd fantastisch. Jammer dat je deze muziek op bijna geen enkele radiozender meer hoort", vertelt Maat.

,,Ik was ook met verschillende radiozenders in gesprek, onder meer met Radio 6. Maar die zender verdwijnt binnenkort. Er waren nog wat partijen geïnteresseerd. Die gesprekken liepen best moeizaam. Op een gegeven moment had ik het wel gehad en dacht 'ik ga het gewoon zelf doen!"

En een internetradiostation is vrij gemakkelijk op te zetten...

,,Nou, ik had daar tot voor kort geen kaas van gegeten, ik ben wel twee maanden bezig geweest voordat het een en ander in gang was gezet. Maar het is zover: vanaf vandaag is Soulshow Radio online te beluisteren via soulshow.nl, 24 uur per dag, zeven dagen per week."

Wat kunnen de luisteraars verwachten?

,,Elke avond is om 21.00 uur een oude Soulshow te horen en elke donderdag een nieuwe, die neem ik hier thuis op. Later op de avond volgt de Soft Soulshow, met ballads. De rest van de dag is het een non-stop muziekzender, met veel classics, maar ook soul van nu. Bruno Mars bijvoorbeeld."

Heeft u al die oude Soulshows nog?

,,Nee, radio werd vroeger nooit gearchiveerd. Van de meer dan 1500 shows die ik heb gemaakt, zijn er inmiddels zo'n 150 tot 200 boven water gekomen. Vaak cassettebandjes, die nu met de modernste technieken zijn opgefrist." Lachend: ,,Die bandjes moest je omdraaien. Soms stopt een nummer halverwege en mis je een kort stukje. Dat hebben we natuurlijk gerepareerd."

Wat is het verdienmodel?

,,Voorlopig kost dit vooral geld en tijd, ik beschouw het als een relatief dure hobby. Maar als we genoeg luisteraars trekken, gaan we ook reclame uitzenden. Ik ben natuurlijk niet helemaal gek."

Maar als het echt een succes wordt, moet u ook weer in techniek investeren, anders crasht de boel.

,,Ik heb een hele mooie deal kunnen sluiten. Soulshow Radio kan straks online meer dan 25.000 luisteraars tegelijkertijd aan, daar zal menig groot station jaloers op zijn."

Bron: De Telegraaf