ferrymaat_63De legendarische Soulshow van Ferry Maat keert donderdagavond eenmalig terug op NPO Radio 2. De inmiddels 71-jarige dj krijgt dan in het tweede uur van het radioprogramma van Wouter van der Goes carte blanche om zijn oude programma nog een keer te presenteren.

Update: de uitzending is inmiddels geweest. Beluister hier.

Maat keert eenmalig terug, omdat het 45 jaar geleden is dat de Soulshow voor het eerst op de Nederlandse radio te horen was.

Van der Goes sprak Maat in de uitzending van woensdag om hem te feliciteren. Tijdens het gesprek ontstond het idee om nog eenmaal de donderdagavond als vanouds te laten klinken, compleet met de jingles van toen. Overigens verzorgt Maat online nog steeds met regelmaat 'soulshows' via zijn eigen website.

De Soulshow begon in 1973 op Radio Noordzee. Maat was daarmee de eerste Nederlandse dj die vooral Amerikaanse soul naar Nederland haalde. Tot dat moment was deze muziekstroming zo goed als niet te horen op de radio.

In de jaren zeventig en tachtig was het programma iedere donderdagavond te beluisteren op Radio 3 met daarin onder andere het mixitem de Bond van Doorstarters (BVD). Dit item zal misschien  donderdagavond eenmalig terugkeren.

Maat ontving in 2006 een Gouden Harp voor zijn programma en zijn bijdrage aan de promotie van soulmuziek in Nederland.

Bron: NU