Naar boven

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
2012 was het jaar dat de Soulshow 40 jaar bestond. We vierden dit samen met de fans en Ferry Maat in The Spot in Bussum.
40 jaar Soulshow - feest: Ferry krijgt cadeau's van Kees van der Meer (rechts) en Gert-Jan van der Lee (midden) van de Fan-website 'Soulshow Digitaal' namens de fans.
Ferry Maat bij Radio Noordzee Internationaal.
Ferry Maat bij Hilversum 3.
Ferry Maat bij Radio 10 (links) en Radio Veronica (rechts)

De Soulshow

djDe Soulshow. Ferry Maat begon dit legendarische radio programma in 1972 op de zeezender Radio Noordzee Internationaal. Het muziekprogramma draaide soulmuziek die destijds alleen in de discotheken gedraaid werd. Door dit programma werd de voornamenlijk Amerikaanse soul-, disco- en funkmuziek ook een begrip in Nederland. Presentator Ferry Maat inspireerde vele disc-jockey's die nu wereldberoemd zijn.

Fansite van de Soulshow

Soulshow Radio: www.soulshow.nl

Get Adobe Flash player

Soulshow Digitaal

We hebben 176 gasten en geen leden online

Vandaag is bekend geworden dat Ferry Maat de Marconi Oeuvre Award 2007 ontvangt. Ferry krijgt de Marconi Oeuvre Award voor zijn 36-jarige radio loopbaan.

In 2006 ontving Ferry al de Gouden Harp voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dancemuziek met zijn legendarische programma de 'Soulshow'.

Nu is Ferry Maat dus de winnaar van de Marconi Oeuvre Award 2007. De vakjury roemt Ferry om zijn baanbrekende werk met de ‘Soulshow’ waarmee Nederland kennis maakte met soul, funk en disco. “Met de ‘Soulshow’ heeft Ferry in zijn eentje een compleet muzikaal genre geclaimd. Maar ook omdat hij meer dan één generatie dj´s heeft geïnspireerd en met zijn eigen strakke, volle sound het uiterste uit een limiter weet te halen", volgens het juryrapport. credits Radio Veronica/Daniel J. Ashes

Unico Cerfontaine, creative director van Radio Veronica: “Ik ben erg trots op Ferry Maat dat hij deze prijs heeft gekregen. Net als vele andere Nederlanders ben ik met de radioprogramma’s van Ferry opgegroeid. Hij is zowel voor presenterende dj’s als de nu bekende mixdj’s een ongelooflijke inspiratiebron geweest. En het leuke is dat hij nog steeds volop meedraait in de top van de Nederlandse radio. Bij Radio Veronica maakt hij zijn programma’s ‘Maat in de Middag’ en de ‘Soulshow’ nog altijd in zijn karakteristieke snelle presenteerstijl, waar de passie voor het vak van afspat. Het is een genot om met zo’n prof te werken en ik hoop dan ook dat Ferry nog lang bij ons te horen is.”

Ferry Maat: “Het is een enorme eer om deze prijs te ontvangen, zeker omdat de jury zoveel nadruk legt op ‘Soulshow’, waar ik iedere week met veel plezier mee bezig ben voor fans over de hele wereld. Ik wil nog lang doorgaan met radio maken, want de afgelopen 36 jaar zijn omgevlogen.”

 

Marconi Awards

De Marconi Oeuvre Award gaat dus dit jaar naar Ferry Maat, deejay bij Radio Veronica. Vorig jaar ging deze award nog naar Wessel van Diepen bij Radio 538, in 2005 naar Rob Stenders en twee jaar geleden naar Tom Mulder, deejay bij Radio 10 Gold. Ferry Maat krijgt de Oeuvre Award officieel uitgereikt op 6 september in Spant! Bussum tijdens het Nationaal Omroepcongres.

De Marconi Award is een Nederlandse vakprijs die sinds 1996, in zes categorieën, wordt uitgereikt aan radioprogramma's en -makers. Een vakjury, bestaande uit tien radiomakers, heeft dit jaar de keuze gemaakt uit de beste Nederlandse radioprogramma’s en -personen van het seizoen september 2006 tot en met augustus 2007.

De vakjury bestaat uit: Arjan Snijders (AVRO, juryvoorzitter), Daniël Dekker (TROS), Jeroen Kijk in de Vegte (CAZ!), Astrid de Jong (VARA), Florent Luyckx (3FM), Uunco Cerfontaine (Sky Radio), Rob van Someren (Radio Veronica), Paul van Gessel (BNR Nieuwsradio), Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine), Jasper de Vries (Q-Music).

 

Nominaties 2007
  • Aanstormend Talent: Domien Verschuren (3 FM), Annemieke Schollaardt (TROS / 3FM) en Lex Gaarthuis (100%NL)
  • Beste Presentator: Giel Beelen (VARA, 3FM), Bart van Leeuwen (Veronica) en Bas van Werven (BNR Nieuwsradio)
  • Beste Programma: Evers staat op (Radio 538), Giel (VARA, 3FM) enMet Michiel (NPS, 3FM)
  • Beste Zender: 3FM, Q-music en Veronica
  • Innovatie Award: V-Radio (Veronica Radioschool), Freakn8 (3FM) en Radio Digitaal (Talpa Media)

 

 

Juryrapport: Marconi Oeuvre Award 2007

Eind jaren 60 combineerde hij een carrière als toetsenist in diverse bands uit Rotterdam en omgeving met zijn eerste optredens als club DJ in Loosdrecht, Utrecht en Hilversum. In 1971 werd hij in de discotheek ontdekt en uitgenodigd om het DJ team van Radio Noordzee Internationaal te komen versterken. Nog geen jaar later, nu 35 jaar geleden, begon hij op die zender met het programma waarmee hij uiteindelijk legendarisch zou worden; de Soulshow. Ook de Radio Noordzee Super Top 50 werd door hem gepresenteerd.

In 1974 verhuisde hij naar de TROS op Hilversum 3 en vanaf dat moment nam zijn populariteit een grote vlucht. Zijn achtergrond als klassiek geschoolde pianist en club DJ vormde de basis voor zijn eigenwijze en unieke interpretatie van het radiovak. Hij wist als geen ander hoe dansmuziek op de radio moest worden gebracht en ontwikkelde zich als een pionier op het gebied van vormgeving. Als presentator van de Nederlandse Top 40, De Nationale Hitparade, de Europarade, de Tros Top 50 en de Top 100 ontwierp hij tevens het sjabloon voor de sound van een hitparade op de radio zoals dat tot op de dag van vandaag nog wordt gebruikt. Maar populair werd hij vooral door de Soulshow die vanaf 1974 iedere donderdagavond op Hilversum 3 werd uitgezonden. De invloed van dat programma was voelbaar in de discotheken in de Benelux, maar ook in de hitparades. Zwarte muziek werd mainstream, en het aantal importwinkels in Nederland en België verzesvoudigde in die tijd. In de jaren 80 stond het programma aan de wieg van de hiphop en creëerde het met de Bond Van Doorstarters een nieuwe generatie talentvolle DJ´s en producers.

Naast zijn radiowerk stortte hij zich in de jaren 90, met succes, op de productie van radiovormgeving en ontwierp hij een alternatief voor de op dat moment dominante Amerikaanse jinglepaketten; de Eurosound. Na omzwervingen bij Radio 10, Radio 538 en Radio 2 kwam hij in 2003 terecht bij Radio Veronica, waar hij sindsdien het zeer goed beluisterde programma Maat in de Middag presenteert en natuurlijk zijn eigen Soulshow.

De Marconi Oeuvre Award 2007 gaat naar de man die meer dan één generatie DJ´s heeft geïnspireerd, de man die met zijn eigen strakke, volle sound het uiterste uit een limiter weet te halen, en die bovenal in zijn eentje een compleet muzikaal genre heeft geclaimd; Mister Soulshow: Ferry Maat.

Leden

Bronvermelding

Foto's o.a. gemaakt door Sylvan Stoet en Roel Azaro