Naar boven

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
2012 was het jaar dat de Soulshow 40 jaar bestond. We vierden dit samen met de fans en Ferry Maat in The Spot in Bussum.
40 jaar Soulshow - feest: Ferry krijgt cadeau's van Kees van der Meer (rechts) en Gert-Jan van der Lee (midden) van de Fan-website 'Soulshow Digitaal' namens de fans.
Ferry Maat bij Radio Noordzee Internationaal.
Ferry Maat bij Hilversum 3.
Ferry Maat bij Radio 10 (links) en Radio Veronica (rechts)

De Soulshow

djDe Soulshow. Ferry Maat begon dit legendarische radio programma in 1972 op de zeezender Radio Noordzee Internationaal. Het muziekprogramma draaide soulmuziek die destijds alleen in de discotheken gedraaid werd. Door dit programma werd de voornamenlijk Amerikaanse soul-, disco- en funkmuziek ook een begrip in Nederland. Presentator Ferry Maat inspireerde vele disc-jockey's die nu wereldberoemd zijn.

Fansite van de Soulshow

Soulshow Radio: www.soulshow.nl

Get Adobe Flash player

Soulshow Digitaal

We hebben 59 gasten en geen leden online

Vrienden van de Soulshow,

Van een jaar dat eindigt op 13 kun je tegenspoed verwachten en dat is wat betreft de Soulshow ook uitgekomen. Het plotselinge stoppen van de show bij Sublime FM kwam voor iedereen als een schok, ook voor mij. Enige maanden daarvoor kreeg ik de mededeling dat ik zelf op zoek moest naar een sponsor. Mijn antwoord was duidelijk: "ik lever de Soulshow kant en klaar aan en dan doen jullie de verkoop". Als commercieel radiostation met een eigen salesafdeling moet je zo'n programma toch kunnen verkopen. Daarin heb ik me vergist want die sponsor is er nooit gekomen, waarom niet is me een raadsel. Oh ja, ik mocht best doorgaan maar dan moest 't gratis.......


ferrymaat-hilversum3-studioDe Soulshow opnemen in mijn eigen studio was een tijdrovend proces, gemiddeld ruim acht uur per aflevering. Dan is het heel normaal dat je dat niet gratis doet. Ik ben van mening dat de 124 shows die ik voor Arrow Jazz FM en later voor Sublime FM geproduceerd heb, qua samenstelling en techniek tot het beste behoren uit 41 jaar Soulshow. Het zijn uren die stuk voor stuk het bewaren waard zijn. Gelukkig zijn ze nog allemaal te vinden op onze fansite: www.soulshow.nl

Hoe nu verder?

Het stopzetten van de Soulshow op 28 augustus kwam ook voor mij als een verrassing. Ik had gevraagd of ik ruim van tevoren een seintje kon krijgen wanneer Sublime FM echt wilde stoppen zodat ik tijdig om me heen kon kijken, maar daar kwam dus niets van terecht. Het excuus was "we hebben tot het laatste moment naar een sponsor gezocht"..... Het mag duidelijk zijn dat je zo'n gespecialiseerd programma als de Soulshow niet binnen een paar weken bij een andere zender kunt onderbrengen.

Er volgden aanbiedingen van diverse internetstations; hartverwarmend maar die waren helaas geen optie. Radio 10 wilde me er graag bij hebben voor "De grootste hits allertijden". Het station bleek helaas nog niet klaar te zijn voor "De grootste Soulshow hits allertijden". Dat was wat ik wilde. Momenteel word er achter de schermen gewerkt aan een doorstart, maar op wat voor termijn dat gaat gebeuren is niet te zeggen. Ze hebben daar zo'n mooie uitdrukking voor: "als je geschoren wordt, moet je stilzitten".

Tot zover de situatie van het moment.
Als je me vraagt wat ik graag zou willen, dan zou ik de Soulshow het liefst onderbrengen bij een radiostation waar ik weer live kan presenteren en lekker in de nieuwe muziek kan duiken. Er wordt nog steeds veel moois geproduceerd dat niet op de radio te horen is. Verder dus met de muzikale ontdekkingsreis die al ruim 41 jaar duurt!

In mijn radiocarrière zijn er meer periodes van radiostilte geweest, maar uiteindelijk kwam er altijd weer wat nieuws. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de Soulshow nog steeds het potentieel heeft om een grote groep luisteraars aan een radiostation te binden. Ik heb er nog veel zin in en weet zeker dat alles in het komende jaar goed komt. Blijf me volgen op Facebook en Twitter.

Ferry MaatHierbij wens ik iedereen een gezond en soulful 2014 toe!

Met vriendelijke groeten,

Ferry Maat

Leden

Bronvermelding

Foto's o.a. gemaakt door Sylvan Stoet en Roel Azaro