Naar boven

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
2012 was het jaar dat de Soulshow 40 jaar bestond. We vierden dit samen met de fans en Ferry Maat in The Spot in Bussum.
40 jaar Soulshow - feest: Ferry krijgt cadeau's van Kees van der Meer (rechts) en Gert-Jan van der Lee (midden) van de Fan-website 'Soulshow Digitaal' namens de fans.
Ferry Maat bij Radio Noordzee Internationaal.
Ferry Maat bij Hilversum 3.
Ferry Maat bij Radio 10 (links) en Radio Veronica (rechts)

De Soulshow

djDe Soulshow. Ferry Maat begon dit legendarische radio programma in 1972 op de zeezender Radio Noordzee Internationaal. Het muziekprogramma draaide soulmuziek die destijds alleen in de discotheken gedraaid werd. Door dit programma werd de voornamenlijk Amerikaanse soul-, disco- en funkmuziek ook een begrip in Nederland. Presentator Ferry Maat inspireerde vele disc-jockey's die nu wereldberoemd zijn.

Fansite van de Soulshow

Soulshow Radio: www.soulshow.nl

Get Adobe Flash player

Soulshow Digitaal

We hebben 115 gasten en geen leden online

Zaterdag 13 december presenteerde Ferry Maat de allerlaatste 'Soulshow'. Vanuit een knusse studio, die tot een fraai opgesmukte kerststal was omgetoverd, bezorgde Radio Veronica, samen met miljoenen fans, de peetvader van de Benelux-dansmuziek een waardig afscheid. Wedden dat her en der een traantje werd weggepinkt?

 

HET VOORGERECHT VAN BEN

Een andere held uit Nijmegen zorgde voor de smakelijke en licht verteerbare aanloop. Ben Liebrand serveerde een luchtige mix, die zowat alle muzikale lekkernijen van toen voorschotelde. 19.00 uur: de wereld in één minuut of het nieuws in een handvol seconden samengebald. Professioneel en -jawel- met aandacht voor het nakende radio-evenement. Het zwaar beladen reclameblok verhoogt de nieuwsgierigheid. De daarop volgende aftrap is goed voor een eerste sterke mijmering: Wolfman Jack, Maynard Ferguson en Earth, Wind & Fire grijpen naar de keel. 'Let's Groove Tonight': het feest barst lost en na 36 jaar blijkt opnieuw dat Ferry geen enkel greintje enthousiasme voor zijn favoriete genre heeft ingeboet. Integendeel zelfs.ferrymaat_radio10

 

PARTYTIME MET LOUIS

De webcam verbant alle weerellende naar de vergeethoek. De verrassing is compleet als bassist Louis Johnson uit Los Angeles de sfeer optimaliseert. De ene helft van het legendarische duo Brothers Johnson, dat in 1977 de top van de Billboardcharts met het sublieme 'Strawberry Letter 23' sierde, schudt enkele vlijmscherpe solos uit het instrument. Pure artisanale oorverwennerij, die de binnenstromende fans niet ontgaat. Dan maar een korte en krachtige uitleg over het opdoeken van de 'Soulshow'. 'Er moet brood op de plank in Huize Maat komen' weerklinkt het. Monumenten als The Whispers, Dayton en Stevie Wonder defileren in sneltempo voorbij. De jingles kleuren het spektakel en zorgen voor hartverwarmende overgangen naar de talloze muziekpareltjes die als volwaardige lichten in de feestelijk uitgedoste boom fonkelen.

 

BEDEVAARTSOORD TOT NEGEN UUR

De bezoekers druppelen nu in groepjes de studio binnen. Ze krijgen een korte blik en een snelle demonstratie van de aanwezige muzikant gegund. George Benson, de beschermeling van soulgod Quincy Jones en Atlantic Starr effenen samen met een toepasselijke boodschap van Debby Sledge, het pad naar de mededelingen en de actualiteit van 20.00 uur. Kurtis Blow heeft het spreken op snelle ritmes niet verleerd en orakelt zijn versie op het kerstmisverhaal. Zelfs 3FM knipoogt via Gerard Ekdom even naar de opdrogende bron van inspiratie voor hedendaagse toppers als Armin Van Buuren.

 

WAARDERING EN TOCH GOED NIEUWS ALOM

Terwijl de Nederlandse zaterdagavondreus Tiësto zijn appreciatie voor het pionierswerk van Ferry Maat vertolkt, wordt een majestueus schilderij, met daarop diverse hoezen van soul elpees en -cd's overhandigd aan de ex-pianist. Fotografen vereeuwigen het tafereeltje. Maar hét moment is het geïmproviseerde duet tussen zanger Drown Hill en Louis Johnson, die de jock met een live jingle eren. Kwalitatief supersterk en goed voor puur kippenvel. En dan de pleister op de afscheidswonde: opvolger Sven van Veen brengt vanaf volgende week een minivervolg aan het verhaal met een item waarin Ferry zelf de talrijke 'Soulshowclassics' zal toelichten. Een welverdiende blijk van monumentenzorg.

 

EARTH, WIND & FIRE ALS KERS OP DE TAART

Onverwacht bezoek van de neef van Al Mc Kay, één van de leden van Earth, Wind & Fire. De spontane babbel leidt tot meer uitleg over de toekomstige invulling van de vrijgekomen uren. Blijkt ook Edwin Evers in de running te zijn om naar het station van de Sky Radiogroep over te stappen, maar de onderhandelingen strandden op het financiële vlak. Een cynisme opmerking of ernstig? De minuten tikken nu snel weg. Louis Johnson zorgt nog even voor vuurwerk bij één van de zovele hits van George Duke.

 

HET AFSCHEID

"Wat begon als een uurtje vergeten zwarte muziek, groeide tot iets zeer mooi uit" besluit Ferry. Het wordt duidelijk dat ook zijn gezondheid een rol speelde in zijn besluit om op ermee op te houden. Dan maar anticiperen en de legende laten doorleven via alle mogelijke mogelijke middelen: podcast, cd's en bijzonder veel aandacht in de diverse Veronicashows. De laatste woorden worden uitgesproken: "Er zijn belangrijke dingen in het leven, de Soulshow was maar een radioprogramma". 21.00 uur: het doek valt over een stuk onvergetelijk radioplezier dat door talloze liefhebbers enorm werd gesmaakt.

Bron: RadioVisie

Leden

Bronvermelding

Foto's o.a. gemaakt door Sylvan Stoet en Roel Azaro